SalesManager Software Keuzehulp: de juiste keuze voor jouw bedrijf

x

Hoe maak ik gebruik van de data uit mijn ERP-systeem?

Door data uit je ERP-systeem in kaart te brengen en te visualiseren, krijg je als ondernemer een beter inzicht in de dagelijkse gang van zaken binnen je bedrijf. Op deze inzichten kun je vervolgens gericht sturen, waardoor je processen verbeteren en je de onderneming succesvoller kunt maken. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet.

Inzichten halen uit ERP-data

Door met een ERP-systeem te werken, verzamel je elke dag bergen data. Inkopen, verkopen, orders, leads, voorraad, retourzendingen, enzovoort - alles wordt verwerkt. 

Deze data kun je samenbrengen en visualiseren in dashboards. Dit doe je met behulp van rapportagesoftware. Met deze dashboards verkrijg je op een snelle en overzichtelijke manier inzicht in de dagelijkse processen binnen de onderneming. De laatste stap is vervolgens dat je de data gaat gebruiken om op te sturen: op basis van harde cijfers proberen de processen beter te maken. Met als uiteindelijke doel natuurlijk het verlagen van kosten en het verhogen van omzet, oftewel: meer winst maken en de onderneming laten groeien. 

Kracht van visualiseren

Een tabel met data moet je eerst flink doorspitten om er echt iets zinnigs uit te halen. Door te visualiseren in bijvoorbeeld een grafiek of een staafdiagram zie je in één oogopslag wat de data jou vertelt. Projecteer bijvoorbeeld omzetcijfers in een grafiek en je ziet direct wat de trend is; zit er groei in de omzet, blijft deze constant of gaat het juist de verkeerde kant op en is er een dalende lijn zichtbaar?

Voorbeelden van data-interpretatie

Welke inzichten kun je halen uit de ERP-data? Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken. Als er data van is, kun je het visualiseren. Ter inspiratie delen we een aantal voordelen.

  • Omzet per product(groep) - Zo zie je in welke producten groei zit en welke minder populair worden.

  • Omzet per merk of regio - Ontdek wat of waar de meeste winst wordt behaald. Daar kun je vervolgens extra aandacht aan besteden.

  • Omzet per klant - Welke klanten leveren het meeste op? En welke kosten meer tijd dan dat ze omzet opleveren? Op basis van dit inzicht kun je besluiten om kleinere klantjes af te koppelen en plaats te maken voor anderen.

  • Percentage van de winst product(groep) - Met welke producten verdien je het meeste? Je kunt dan kiezen om juist meer of minder te investeren in deze producten. En je kunt de keuze maken om producten, die weinig verkocht worden, te verwijderen uit je assortiment.

  • Ontwikkeling van de voorraad - In één overzicht welke producten low on stock zijn. Een handig hulpmiddel voor je inkopers.

  • Gemiddelde levertijd - Handig om inkoopprotocollen op aan te passen. Zeker als je het verder uitsplitst per product, merk of leverancier.

  • Retouren - Stuurt een bepaalde klant (relatief) vaak zijn bestelling retour? Of worden bepaalde producten vaker dan anderen teruggestuurd? Dan kun je daar gericht actie op ondernemen.

  • Activiteiten per accountmanager - Met een overzicht van de leads to sales-ratio en de omzet per maand, zie je hoe je accountmanagers zich ontwikkelen.

  • Koppelingen met andere data - Data samenbrengen brengt weer nieuwe inzichten. Bijvoorbeeld je aantal websitebezoekers op een bepaalde productcategorie koppelen aan het aantal verkopen. Of je advertentiekosten versus het aantal verkopen. Op de resultaten kun je sturen.

  • Prognoses maken - Voorspellingen doen op basis van historische data. Bijvoorbeeld hoeveel winst je dit jaar gaat maken. Maar ook: binnen hoeveel tijd een bepaald product uitverkoopt. 

Hoe werkt het in SalesManager Online?

SalesManager Online heeft een standaard koppeling met de rapportagetool Qlik. Data uit het ERP-systeem wordt periodiek verzonden naar Qlik, waar het vervolgens in dashboards verwerkt kan worden. Daar worden vervolgens automatisch periodieke rapportages van gemaakt.

Lees ook: Rapportages maken met ‘SalesManager Business Intelligence Powered by Qlik’

Jouw ERP-data gebruiken

Na het lezen van dit artikel heb je een beter beeld van wat je met jouw ERP-data kunt doen. Wellicht ben je zelfs geïnspireerd om bepaald inzichten boven water te krijgen. 

Benieuwd hoe je dat voor elkaar krijgt? Lees hier meer over business intelligence of neem contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken.